Jelle gaat lekker

Door: Jelle

Blijf op de hoogte en volg Jelle Willem

19 September 2006 | Nederland, Amsterdam

19 september 2006, Limbe
In het kort, zeer voorspoedige vlucht gehad. Ik heb kennis gemaakt met mijn collega’s op een soort plantain symposium in een plaatsje (Limbe) ten zuidwesten van Douala. Eerste indruk. Heerlijk chaotisch, klam en vriendelijk.

De koffers stonden al een tijdje klaar voor de ochtend van vertrek. Alleen moest ik ze nog even dicht zien te krijgen. Het het ging allemaal heel relaxed, die ochtend. Een uurtje vertraging was ingeplant. Het proces van afscheid nemen had zich allang voltrokken en heeft uiteindelijk nog best lang geduurd voor mijn gevoel. Het uiteindelijke vaarwel van Pa, Ma en grote broer is dan ook maar nog maar gewoon een uiteindelijk gevolg hiervan.

Ik voel me zo relaxed dat ik vrijwel direct in het vliegtuig in slaap val. Mede geholpen door een wat suffe groep Hollandse vakantiegangers naar Cassablanca, maar ook zeker door het feit dat ik toen ik door de gate stapte, er ook wel veel voorbereidingsspanning van me afviel. Tijdens de vlucht van Cassablanca naar Douala wordt ik alleen zo nu en dan wakker om een weinig smakelijke maaltijd weg te werken. Toch heb ik altijd een dwangmatige druk om al die verschillende plastic bakjes leeg te eten. En als dat dan weer gelukt is, geeft me dat toch weer een min of meer voldaan gevoel.
Naast me zit deze keer zo’n typisch Afrikaanse zakenman. Met een niet helemaal passend maatpak, net iets te dikke buik, een dikke kop, goedlachs en een tikkeltje, natuurlijk overkomende dominante uitstraling. Het Desi Bouterse ringbaartje maakt het plaatje compleet. Hij zit in de tourisme en klinkt erg ambitieus, van wat ik uit zijn frans kan ontcijferen. In het begin lukt het toch aardig om hem te volgen, maar uiteindelijk moet ik hem en mezelf toch teleurstellen. Ik haak af.

De chaos op het vliegveld in Douala is fascinerend. De douanepoortjes, bezet door het bekende onverschillig overkomende personeel, is geen spoor te bekennen van van enige professionaliteit in de beveiliging. Zelf geen hekken, je kan er gewoon langs lopen, als je zou willen. Iets wat ik ook deed nadat ik even terug naar het vliegtuig moest om mijn mobieltje nog even snel tussen de banken te vissen.

Ik laat me deze keer niet verleiden tot het uitgeven van euro’s aan het bagagepersoneel dat zich ongevraagd, maar zeer toegewijd, over mijn bagage ontfermd. Toch wel enigzinds onverwacht tref ik tussen de menigte buiten de poort een lachende neger met mijn naam op een A4tje ophoudend. Samen met Vincent rijden we in de comfortable Toyota Landcruiser naar het hotel. Ik lijk hem toch enigzins te verrassen met een uitnodiging voor een biertje op de goede aankomst. Tot drie uur in de ochtend hangen we aan de bar in het Hotel met de eigenaar en een gast met een of andere locale vliegtuigmaatschappij.

De ochtend ontbijten we in de auto. Een beetje verslapen, zegt Vincent tegen me als hij om kwart over acht op de deur klopt. Het heeft de hele nacht geregend. Het klonk als een waterval die boven op mijn golfplatendak neerkwam. Het is hier nu regenseizoen tot half oktober, verteld Vincent me. Behendig manouvreert hij ons door het hectische straatbeeld in de economische hoofdstad van het land, waar nogsteeds het recht van de sterkste lijkt te gelden.

De rest van de dag heb ik veel praatjes aangehoord op dit jaarlijkse bananensymposium. Best wel leerzaam opzich. Mijn baas, Stefan Hauser, is een energieke man van ergens in de veertig. Een beetje onzeker in het eerste contact, maar dat gaat wel ontdooien denk ik. Hij heeft veel enthousiasme, net als Piet, een Wageninger die normaal in Oeganda zit. We gaan zo bier drinken op het strand. Ze schijnen er ook goede baracuda’s te hebben. Tot slot nog een pikant detail. Die Stefan is wel een levensgenieter. Hij heeft z’n 20 jarige vriendin, een locale schone, ook meegenomen naar dit symposium. Echt een meisje dat precies de verhoudingen bezit waar wij mannen altijd naar op zoek zijn. Iets in me zegt dat ik nog maar even moet wachten met het maken van avances. Komende weken woon ik bij hun in tot ik zelf wat gevonden heb. Even een beetje weerstand bieden dus.

• 19 September 2006 - 19:17

Roos:

Tjee Jelle, probeer je nou een beetje in te houden zo in het begin, je moet nog een tijd. Probeer jij maar afstand te houden i.p.v. weerstand te bieden :-) hahhaha. Veel plezier. Leuk nu al wat van je te horen!!!
    Kus Roos

• 19 September 2006 - 19:20

Marije:

lieve Jelle,
    blij dat je goed bent aangekomen! Ik heb net je Ghana boekje ontvangen en druk aan het lezen!
    Kus Marije

• 19 September 2006 - 19:31

Ronald:

hallo Jelle
    goed te vernemen dat je vlucht prima is verlopen.
    Inclusief het relxte afscheid van je broers,
    pa en ma.
    Tja je ziet maar ook zwarten kunnen red necks zijn en dan nog wel vermomd als Desi Bouterse. Tip, wacht nog even met het maken van avances
    ga eerst eens presteren voor de plaatselijke bevolgking alvorens hem er meteen in te hangen
    have fun daaro
    ga je vast lukken...........
    Ronald

• 19 September 2006 - 19:33

Corry S:

Dat is snel, nu al je eerste berichtje te lezen. Leuk hoor, ik zie uit naar de rest. Heb het goed!
    Groet Corry

• 19 September 2006 - 20:02

Jos,je Pa:

Hoi Jelle,
    Goed te horen dat het allemaal voorspoedig ging. Wij hebben zelf ook een weblogje aangeschaft. Ik hoop dat het over komt.
    De container gaat volgende week donderdag. Ik hoef je geen wijze raad te geven. Erg leuk, dat iedereen zo mee leeft.Het grote genieten kan nu beginnen voor je. Hauser klinkt erg Duits. Misschien heeft ie nog wel een lapje schinken voor je.

• 19 September 2006 - 20:10

Lineke:

Ook wij zijn stilletjes naar Pingjum gereden.Kaarsjes, een heerlijke maaltijd, Irisch Stew van toen!
    De melancholie ebt langzaam weg en sprankelend gaan wij weer verder.
    Liefs Lineke

• 19 September 2006 - 20:39

Ylvie:

Jelle! Geweldig meteen wat van je te kunnen lezen!
    Ik weet zeker dat je enorm van je tijd daar zult gaan genieten. Ik ga je avonturen via de weblog zeker volgen!

geniet! Ylf

• 19 September 2006 - 23:52

Anneke:

Mooi man, iedereen aan de andere kant van de wereld en allemaal contact met elkaar via het internet. Geniet ervan en hou je haaks (zeker met het oog op de vriendin van je baas :-P)!
    Cheers mate!

• 20 September 2006 - 05:26

Joris:

Het is voor jou toch altijd weer een beetje thuiskomen bij die afrikanen.

Ik zie het als een kwestie van tijd voordat jij zelf een Desi Bouterse-baardje laat staan en rondloopt met een afrikaanse schone aan iedere arm.

• 20 September 2006 - 08:02

Jeroen O.:

Hoi Jelle, ik zit momenteel diep in de invasieve soorten. Ik lees af en toe wat herkenbaars... Maar het leven daar klinkt goed: lachende negers, bier op het strand, mooie vormen (hoe is het landschap?). Succes! Jeroen

• 20 September 2006 - 08:37

Lucien:

Even in het kort, zegt ie. Het is zeker al een voorwoord voor je nieuwe boek :-)

groetjes uit het zonnige Göteborg! Lucien

• 20 September 2006 - 09:08

Joanne:

Kan me helemaal vinden in wat Joris zegt! Maar mocht dat het geval zijn, dan komen we dat over een jaartje ofzo wel even met eigen ogen bekijken hoor! Lijkt me wel wat,zo'n tripje naar Kameroen!

Zet 'm op Jelle, en tot mails! Liefs

• 20 September 2006 - 10:03

Marijke:

Lieve Jelle,
    We wisten wel dat jij er op je plaats bent daar in Afrika, maar dat je meteen al iedereen aan het veroveren bent.!?
    Geweldig, geniet ervan!
    Liefs ook van Henk en Yuri

• 20 September 2006 - 21:34

Fedor:

Sjeeele,
    klinkt NU al lekker! Tijdens het lezen werd ik weer even lekker meegesleept en waande ik me even in het broeierige Kameroen. Doe je goed. Hier ook broeierig, maar dat meer van de organisatie omtrend de city of insects. Wat een happening. Makker, het ga je goed. Stan en Jo gaan ook lekker kan ik melden. Ik zie uit naar je komende verhaaltjes en niet te vergeten je adres : )

• 21 September 2006 - 13:15

Jouke:

Jelle, altijd leuk je blog te lezen....

• 21 September 2006 - 20:28

Minoes Duindam:

Hallo die Jelle, nou zo te lezen ga je zeker lekker, maar ik had ook niet anders van je verwacht. Je hebt een luchtige en humoristische manier van schrijven. Het valt mij goed. Ik heb ook je boekje besteld bij de Free Musketeers. Met ons gaat het prima. Het is weer even zomer geworden in de Betuwe. Morgen wordt het zelfs 27 graden! Jeroen (van GG) gaat binnenkort met ons muziek maken. Hij schijnt voor de vuist weg trompet te spelen, iets wat wij als band nu precies nodig hebben. Johanneke heeft een dochter gekregen, Julia, leuk hè? Nou Jelle, geniet van al het schoons om je heen en tot schrijfs, groet Minoes

• 22 September 2006 - 07:35

Peter B:

Moi Jelle,
    het Afrika avontuur gaat verder. Je belevenissen zijn een mooi vervolg van je Ghana verhaal.
    Hou ons op de hoogte en geniet er van.
    Peter

• 13 Oktober 2006 - 11:45

Gerard:

kom jij ooit nog terug naar ons op de PD.... jij vermaakt je al weer met de inlandse schonen daar ! Overigens excuses dat ik nu pas iets laat horen, was een beetje hectisch afgelopen tijd. Maak er iets van !