Jelle......wat ga je doen.....in Kameroen!?

Door: Jelle

Blijf op de hoogte en volg Jelle Willem

07 September 2006 | Nederland, Wageningen

Pingjum, 7 september 2006
Welaan, beste vrienden, ex-collega’s en familieleden!

Omringd door vuilniszakken vol kleren, stapels boeken en papiertjes met niet geheel afgewerkte actielijstjes zit ik hier op de zolder van mijn ouderlijk huis te bedenken wat ik allemaal vergeten ben. Ik ga weer op reis. Naar Afrika....
Voor sommige onder jullie misschien een beetje een verrassing, maar Jelle is aangenomen voor een baan in Kameroen. Gesponsord door het ministerie van buitenlandse zaken, mag ik voor minimaal één jaar, maximaal drie jaar, als onderzoeker werken bij een internationaal agronomisch onderzoeksinstituut (IITA). Op dit moment mag ik wel zeggen dat het lijkt op een droombaan voor mij. Hoewel het nog enigzins onzeker is wat precies mijn verantwoordelijkheden zullen zijn, lijkt het me allemaal erg zinvol onderzoek. Hier een korte omschrijving.
Het onderzoek richt zich op mijn sub-station voornamelijk op de twee belangrijkste voedselgewassen in de kleinschalige, zelfvoorzienende landbouw in Afrika: cassave (maniok) en plantain (kookbananen). Bij veel van deze zogenaamde low-input systemen, waarbij boeren geen gebruik (kunnen) maken van pesticiden of kunstmest, gaat gewoonlijk meer dan de helft van het gewas, zowel voor als na de oogst, verloren aan ziekten en plagen. Daarnaast zijn er ook problemen met vruchtbaarheid van het land en een steeds groter aantal monden die gevoed moeten worden. Nu willen we liever niet (ik als bioloog in het bijzonder) dat er steeds meer bossen ontgonnen worden om het landbouwareaal te vergroten. Traditionele slash-and-burn systemen lijken mij ook voor lokale bevolking best zwaar, om na elke drie jaar weer een nieuw stuk bos te moeten kappen. In ieder geval behoorlijk arbeidsintensief.
Het onderzoek vind plaats in samenwerking met lokale boeren en richt zich primair het ontwikkelen van duurzame, praktische technologiën voor een verbeterde voedselvoorziening voor een groeiende bevolking. Je kan hierbij denken aan resistentie veredeling, geïntegreerde gewasbescherming, intensivering van gebruik van huidige landbouwgrond door mengteelt, vruchtwisseling en bemesting en het ontwikkelen van verbeterde opslag en conservering van de geoogste producten.

Hoewel ik gewone ‘tevredenheid’ een buitengewoon mooie gedachte vind, drijft een stukje ambitie en een door mezelf opgelegd verantwoordelijkheidsgevoel mij toch weer uit die zo vredige en veilige wereld waar ik me momenteel in bevind. Ik koester nog steeds geen illusies om de wereld te verbeteren, maar een klein steentje bijdragen geeft me al een goed gevoel. Laat mij maar lekker dat druppeltje op die gloeiende plaat zijn.
Het lijkt me vooral een heerlijke tijd te worden, waarbij ik de donkere Hollandse winters ver achter me kan laten en me in de open Afrikaanse gemeenschap mag storten. Kameroen schijnt ook nog eens zeer divers qua cultuur en natuur te zijn, maar daarover de volgende keer meer.

Het is de laatste tijd nogal hectisch geweest waarbij er ook nog allerlei dingen zijn gebeurd die ik niet vantevoren voorzien had. Ik heb ook geen tijd gehad om van iedereen afscheid te nemen, maar laten we daar verder niet te dramatisch over doen. Ik vind het leuk om via dit medium berichten te ontvangen en om contact te houden via mijn e-mail (jelleduindam@hotmail.com). Als mensen zin hebben om uit te zwaaien, mijn vliegtuig (vlucht AT 851) vertrekt op 18 september om 14.20 uur. Vanaf Schiphol natuurlijk.

• 07 September 2006 - 13:07

Jos:

een goede hektische start geeft altijd weer dat prettige nietszeggende gevoel waarbij veel potentie aanwezig is. Ik zal er zijn Jelle, op Schiphol dan.

• 07 September 2006 - 13:46

Marijke:

Geweldig Jelle,
    Ik weet niet of ik er sta, maar wens je een heel mooie tijd toe!
    En een bezoekje aan Kameroen? Je weet maar nooit!
    We genieten in ieder geval van je mail en misschien later wel weer een boekje????
    Liefs Marijke en de jongens

• 07 September 2006 - 13:48

Stanley & Jo:

Vanuit Thailand een hele goede vlucht gewenst en suc6 met de voorbereidingen! we houden zeker contact via de email....altijd op woensdagavond! :) Hier alles goed by the way....warm en vochtig! doeg doeg

• 07 September 2006 - 19:55

Hanneke:

Hoi Jelle,
    dat is echt een schitterende baan voor je. Ik vind het geweldig wat je gaat doen. Heel veel plezier en geluk gewenst! Maak er wat moois van!

• 07 September 2006 - 23:12

Fedor L.:

Hoi Jelle,

Ja, gaaf zeg. Wat een avontuur! Veel plezier daar!
    Je boekje "Cacao, fufu en trotro's" is inmiddels aangekomen, ik zal proberen het door te lezen als ik ergens "tijd kan vinden".

Groetjes en het allerbeste,

Fedor

• 08 September 2006 - 03:15

Je Broertje:

De wereld verbeteren moet je altijd relatief zien. Samen zijn we alweer twee druppels en dat hebben we nog dat vergiet in Mugana.

Hou het schrijven in stand! Ik kijk nu alweer uit naar deze welkome afleiding.

• 08 September 2006 - 06:45

Jeroen:

Hoi Jelle, groeten en heel veel succes gewenst vanuit de PD! Ben erg benieuwd naar je ervaringen!

• 08 September 2006 - 09:53

Lineke Duindam:

Daar gaat 't ie dan. De baan van je dromen die af en toe ook een nachtmerrie kan zijn. Keep up the good work.
    Ook ik ben er bij op schiphol.

• 08 September 2006 - 16:50

Je Broer:

Nieuw avontuur, in weer een nieuw Afrikaans land. Zoals beloofd kom ik je zeker in een keer opzoeken daar (lijkt me een mooie traditie, broers in verre landen opzoeken). Volgend weekend ben ik weer in het noorden om je uit te zwaaien.

• 08 September 2006 - 18:09

Henry:

Jelle,
    Ik wens je veel succes, plezier en veel wijsheid toe in het verre Afrika.

groeten Henry

• 09 September 2006 - 09:57

Anco:

Hey Jelle,

Dat klinkt inderdaad als een mooi onderzoek, en ook echt iets voor jou.
    Heel veel succes en plezier toegewenst.
    groeten

• 11 September 2006 - 18:43

Rosalie:

Hoi Jelle,
    Ik vond je praatje erg mooi, je was een hele belangrijke vriend voor Tonja.
    Ik ga je zeker volgen en kom je wie weet nog wel opzoeken. Ik wens je veel plezier in Kameroen!
    Kus Roos

• 13 September 2006 - 10:06

Joost:

He Jelle ouwe stier! heb je het weer voor elkaar? mooi man,lekker naar afrika! lijkt me een heel mooi project waar je mee aan de slag gaat, veel succes en dat je weer een hoop gave avonturen mag beleven!
    het beste!